Protiv Negativnog

среда, 13. фебруар 2008.

13. februar, dan zaljubljenih

Mislio sam da nema ništa ogavnije od predizborne propagande, zaglupljujućih parola i smiješnih faca kandidata ali prevario sam se, zato što sam zaboravio da uvjek može biti gore. zaljubljivanje uz muziku osamdesetih na dan zaljubljenih, tradicionalni koncert Neno Belan na dan zaljubljenih, Djura i Mornari, Dan zaljubljenih za parove u klubu tom i tom, posaljite voljenoj osobi poruku preko mts jukebox-a, sniženje za parove na dan zaljubljenih. Lista se nastavlja unedogled. Došlo mi je da idem i da cijepam plakate jedan po jedan. Vjerovatno bi mi neko od vas sada dobacivao da je to zato što su drugi zaljubljeni a ja nisam, pa sam jelte, zavidan. Naprotiv, i kada sam bio zaljubljen taj datum nisam obilježavao iz mnogo razloga. Takođe, nije da ne znam koji su datum prozvali danom zaljubljenih, već je datum prije njega namjerno stavljen u naslov, objasniću i zašto. Ja stvarno mogu progutati maltene svo đubre koje nam propaganda liberalnog konzumerizma plasira, mogu i da progutam dan žena, prvi maj, i sve druge za život normalnog čovjeka nebitne datume, ali dan zalubljenosti posebno mrzim. Volio bih da upoznam tu osobu koja je sebi dala za pravo da imenuje jedan dan danom zaljubljenih jer je zaslužila teške batine. Iskorištavati i time dovoditi ljubav u izvještačenost je užasna podlost. Jer, ako to nekome od vas još nije jasno, nazivati 14. februar danom zaljubljenih je učinjeno iz jednog jedinog razloga – da bi kapitalisti više zarađivali, jer je prirodno da parovi jedni drugima kupuje poklone, da se malo više časte kada izađu i da potroše mnogo više novca nego što bi uradili da taj dan nema tako bombastično ime. Sami datumi su potpuno glupa stvar, jer jedno „volim te“ znači sve, bilo da je izrečeno 14. februara, ili na godišnjicu veze ili na bilo koji drugi nebitan dan. Ako te volim danas i želim nešto da ti poklonim, to ću i učiniti, neću dozvoliti da mi se vještački namještaju rokovi i datumi i koješta. Otud i naziv teksta, apelujem na sve da bojkotuju dan zaljubljenih, da ne kupuju poklone za njega i da ne planiraju izlaske. Ako ste već nešto kupili ili isplanirali, učinite to na ovaj dan, jer je svaki dan sa voljenom osobom podjednako bitan, a ako ste planirali da propustite jedan dan u viđanju, neka to bude baš sutrašnji, u inat konzumerizmu, u inat izvještačenja ljubavi. Datum je u suštini nebitan, vrijeme je tvorevina koju smo vještački sebi nametnuli, a zapravo je bitno ono što osjećamo, svakog trenutka i po tome se treba ponašati.

7 коментара:

Анониман је рекао...

Dobro se sjeti neshto shto nema veze s filozofijom da napishesh haha

Анониман је рекао...

Hahaha, pa odakle ti toliko kreativne energije Stefane? 4 posta za 3 dana, od pozitivnih emocija, preko filozofije, do gneva i poziva na bojkot!
Da li to koristiš to što je najveći srpski bloger Dudarim otišao oflajn ili je nešto drugo u pitanju?

p.s. ja nisam ni znao da je danas dan zaljubljenih... toliko koliko ga poštujem.

Stefan је рекао...

Pa recimo da me je nesto natjeralo da promjenim neke svoje navike i dnevni ritam. I od tad imam mnogo vise inspiracije, mnogo vise volje da pisem i da iskazem razne stvari koje mi se taloze :)
Nadam se da je to i na zadovoljstvo citalaca, posto meni ovako odgovara, i planiram da nastavim izbacivati po jedan tekst svakog dana.

Milena је рекао...

Ne znam sta bih rekla posto i mene nervira vecina praznika i smatram da se lepe stvari trebaju slaviti svaki dan u zivotu.

Анониман је рекао...

bas se slazem sa tobom .ja sam zensko ali meni netreba paznja samo 4 puta godisnje(nova g.,rodjendan ,8 mart i godisnjica braka.u pravu si al djabe manjina smo.

Анониман је рекао...

Narocito mi se dopada kod tebe, bar onoliko koliko sam mogla da primetim, jeste to sto sa podjednako dobrim argumentima mozes da pricas(pises) i o ozbiljnim, a i o sasvim "obicnim"(da ne kazem neozbiljnim)temama.
Sa ovde napisanim se slazem.
Toliko.:)

Stefan је рекао...

Hvala.
Toliko :)