Protiv Negativnog

четвртак, 13. септембар 2007.

Šta je Kripto-Fašizam?

Pošto sam i dalje pod, sada nešto blažim, utiskom nakon subotnjeg koncerta Laibach-a malo sam pretraživao po netu članke vezane za njih i sam NSK. Našlo se tu svega i svačega ali ovaj tekst mi je recimo bio jako interesantan, nadam se da će biti i nekome od vas.

Kripto-Fašizam. Igračka naroda. Politička igračka, koja pokazuje da je Marksova tvrdnja „da je sve politika“ pogrešna. Način da se izrazi nečija fascinacija snažnim simbolima. Sama slika je bitnija od poruke.

Kripto-Fašizam ne uzima više moralno stanovište. Kripto-Fašizam ne smatra da je bolji od drugih. Kripto-Fašizam uzima prokazane simbole i pročišćava ih. Kripto-Fašizam ne shvata sebe ozbiljno. Ne shvata mržnju ozbiljno.

Šokirajući ljude, on pokušava da ih probudi koristeći ime, simbole i stilove onoga čega se ljudi plaše. Kripto-Fašizam je oruđe. Šok kao način da se stvari pokrenu i rasprava kao cilj. Ne postoji pogrešan način za početak, postoje samo manje uspješni načini. Niko nije slobodan od malo fašizma u sebi. Kripto-Fašizam je svjestan toga, uvećava ga, koristeći ga kao ogledalo za sebe i svijet oko sebe. Kripto-Fašizam je lijep ili ružan onoliko koliko i njen nosilac. Reflektuje i zahtjeva refleksiju.

Kripto-Fašizam nije fašizam. Kripto-Fašizam je umjetnost. On uzima dobro, loše i ružno i miješa ih u nešto estetski prijatno, ostavljajući nepripremljene u čuđenju... ili u izvođenju zaključaka. Hrani se na svim nijansama sivog, distancirajući sebe od fiksiranog a promjenljivog crnog i bijelog.
Kripto-Fašizam je potpuno okrenut estetici, izgledu.

Kripto-Fašizam NIJE degeneracija. Kripto-Fašizam ne mrzi, niti ubija.
On tjera nosioca da razmisli o svojim stavovima, ili o stavovima drugih.
Kripto-Fašizam postavlja sebe u nezgodan ugao. Ugao u kome su učestali argumenti uvjek preispitivani. Gdje odgovori nisu laki, i gdje najčešće putanje vode u ćorsokake.

Kripto-Fašizam mijenja lijevo u desno, desno u pogrešno, a pogrešno vodi nazad u lijevo (ili nazad u ono što je ostalo).

Ovo zadnje predstavlja neprevodivu igru riječi te evo i integralne verzije:

Crypto-Fascism turns left into right, right into wrong and leads wrong to what was left.

Нема коментара: