Protiv Negativnog

среда, 17. октобар 2007.

Crnogorski Ustav

Ne želim jos ništa konkretno da pisem o ovome ali jasno je da ce ovo biti jedna prilično degenerisana tvorevina. Prvenstveno što nije uneseno u ustav (a to se u ustav unosi) da se državljanin Crne Gore ne može lišiti crnogorskog državljanstva - najgrublje rušenje ljudskih prava, jer zadrzavanje domicilnog državljanstva bi trebalo da bude osnovno ljudsko pravo. Rodjen sam u Crnoj Gori, školovao se i zivio tamo (u ovom trenutku ne doduše), ali ako uradim nešto što ne odgovara mojoj miloj vlasti oni će mi oduzeti državljanstvo i time me osuditi na čovjeka bez zemlje, demokratski i evropski nego šta! Majka mi je iz Srbije, vidim tu zemlju kao svoju i ona želi da mi omoguci da (pošto i dalje smatram svojom domovinom i Srbiju i Crnu Goru) i na papiru to imam, ali gospoda crnogorski parlamentarci ne daju. Ako ja, (a pored mene ima još 40% državljana Crne Gore koji se osjecaju Srbima, ja sam inace nacionalno neopredeljen prema popisu jer je moje nacionalno osjećanje moja stvar) zatražim državljanstvo Srbije najvjerovatnije će me isključiti kao državljanina Crne Gore - to je pravi put ka Evropi, briga o svojim državljanima!
Naravno priča se ne zadrzava na tome, poslanici kao što je Bozo Nikolic (Hrvatska Gradjanska Inicijativa) najviše buke prave oko toga jer njima, Hrvatima nece biti oduzimano državljanstvo ako imaju hrvatski pasoš (i treba da ga imaju, ako se tako osjećaju) ali zato ovima što zatraže srpski, oće!
Drug Nebojša Medojević je izdao makar trecinu svojih birača podržavši ovaj ustav a povodom toga izjavio da ga ne brine to, njegovi birači se neće složiti al je on to uradio zbog Crne Gore... Pravi genijalac, jedino je zaboravio da njegov legitimitet potiče od njegovih birača i da je neke pravde bio bi izbačen (zajedno sa svojom partijom) iz skupštine zato što mu je legitimitet nestao čim je oko najvažnijeg državnog pitanja (a to ustav jeste) odlučio da postupi protiv interesa svojih birača. Medojević je zaboravio neke od glavnih principa predstavničke demokratije sa ovim izborom (Lok i Monteskje se prevrću u grobu zbog onakve izjave) jer osim što je uradio tako sraman čin, još je i likovao...
Inače po gore pomenutom popisu preko 60% građana govori srpskim jezikom, crnogorskim oko 20%.... Dakle, oko 2/3 građana ne razumije jezik koji je naveden u ustavu!? To samo u Crnoj Gori može, svaka cast piscima ustava!
Državni simboli i himna nisu mijenjani iako predstavljaju ideološko nasleđe Sekule Drljevića, kvislinškog vlastodršca u pokorenoj Crnoj Gori za vrijeme drugog svjetskog rata. Himnu je sam dopunio (iako ima drugih verzija, vlast je ubacila baš Sekulinu), ova zastava nije bila korištena za vrijeme Petrovića vec jedino za vrijeme Sekule a grb je jedini tu validan. U normalnom svijetu svi bježe od nasleđa fašista u Crnoj Gori ih koriste kao nacionalne simbole.
Mogao bi ja ovako do sjutra, al bolje da se zaustavim. Uvjek stavljam slike vezane za tekst sa desne strane, ali ovaj put to neću učiniti, nisu zaslužili nikako. Umjesto toga još malo slika nečeg pozitivnijeg i boljeg, Lenjingradskih Kauboja, vidite tekst nize :)

5 коментара:

Анониман је рекао...

Princely standard, c. 1861 and royal standard, 1878-c. 1900

http://www.crwflags.com/fotw/images/m/me_r1878.gif

Eto kako je izgledala 1878-e.

Stefan је рекао...

Ja sam recimo nasao na ovaj podatak
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_flags_of_Montenegro
Koji govori drugacije kako se moze vidjeti

Анониман је рекао...

Interesantno kako je preskocen period oko 1878-e i sve one pompe sa priznavanjem od strane Velike Porte. Doduse ima pomorska zastava (Engleska, skoro :D)iz tog perioda. Ne mislim samo na ovaj clanak sa WikipediJe nego inace kroz istoriju zastavaH Crne Gore. Neki kazu da nema zvanicnog dokumenta koji bi potvrdio kako je izgledala u to vrijeme.

Takodje je interesantan i naziv nezvanicne zastave iz perioda 1881-1916 - Image:NikolaGlupa.jpg :D

Stefan је рекао...

Pa problem je sto tokom devetnaestog vijeka u zemljama kao sto je nasa nije bilo mjesta gdje bi se mogle isticati zastave (niti je bilo mnogo ljudi koji bi to zabiljezili) tako da ne mozemo sa sigurnoscu tvrditi da je bas ovako, moguce je da je danasnja zastava Crne Gore bas u ovom formatu koristena nekad za vrijeme Petrovica ali to ne znamo. Nasuprot tome zasigurno znamo da je poslednji put koristena od strane kolaboracionista Sekule Drljevice sto je samo po sebi porazno (to da je ta zastava sada drzavna)

Анониман је рекао...

Heraldicki gledano, danasnja zastava ima itekako jako utemeljenje. Ali isto tako jako utemeljenje imala bi i trobojka (plavetna :D). E sad, nas narod uvijek ima genijalne kriterijume kada se donose ovakve odluke. Naravno, jedni ne bi trobojku jer bi licila na srbijansku zastavu (Boze mili, kao da samo Srbija ima trobojku sa ovim bojama) a drugima se ova ne svidja jer je ratna (ne znajuci da i danas ima drzava kojima su ratna i drzavna zastava - iste) ili sto lici na arbanasku (kome se mjesa crna boja sa zlatnom kukala mu majka). Uglavnom, ovo je jos jedno utemeljenje za nasu predivnu vlast, na to se izgleda svodi svaka prica odje:D Blago nama s nama.