Protiv Negativnog

петак, 9. мај 2008.

Duffy - Rockferry

Situacija u muzičkoj industriji je poslednjih par godina, u najmanju ruku neobična. Plasiraju se albumi najrazličitijih žanrova, i ne može se reći da trenutno postoji potpuno dominantni trend ili žanr, i imamo sreće da je glupavi ženski pop (tipa Britni Spirs) skinut sa vrha najprodavanije robe u muzici. Situacija je pogotovo postala interesantna pojavom Nore Džons čiji je album imao dosta prizvuka džeza a probio se na vrhove top-lista i pokupio sve važnije nagrade. Posle nje se pojavila šok-majstor Ejmi Vajnhaus unoseći primjese soula u mainstream muzičke produkcije, ali nakon albuma Back To Black, na svakih nekoliko dana stizali su novi skandali i gluposti koje je dotična pravila, te po svoj prilici njen odličan album će ostati u sijenci svih tih skandala. U međuvremenu se pojavila Dafi, simpatična plava Velšanka čiji se singl Mercy odmah popeo na prvo mjesto britanske top-liste a album Rockferry je pokazao da je ona “the next big thing”. Porede je sa legendardnom Dusty Springfield, ali moraće još mnogo da se potrudi da bi pokazala da je dostojna takvog poređenja. Sam album je kombinacija pop muzike sa soulom i alternativom i brzo vam ulazi u uvo. Ritam je poprilično lagan, te se može slušati bilo kada, a pogotovo je idealan za odmor. Od pjesama se pored pomenute Mercy izdvaja i naslovna Rockferry kao odlična i blago tužna balada, pa recimo Warwick Avenue, Distant Dreamer, Serious... Po svoj logici ovo nije tip albuma kakav bi se meni svidio, niti sam sklon istraživanju i preslušavanju novih izvođača koji su se probili na MTV i slične stanice ali sa Dafi nema greške. Kvalitet je zaista neporeciv i bila bi greška ne čuti ovaj album.

3 коментара:

Анониман је рекао...

Опет ја. Дафи - случајно сам чула за њу јер су је помињали као нову Ејми Вајнхаус. Неправедно. И по Дафи и по Ејми. Ејми је другачија, некако зрелија (иако није нормална па би могла, ако овако настави, ускоро и да пандркне) и мени оставља јачи утисак. И не бих се сложила да је сјајни албум Бек ту блек остао у сјенци њене самодеструкције, али добро. Штета што њен први албум "Френк" није имао већи публицитет, јер је фантастичан. Дакле - Дафи је сасвим другачија од Ејми. У неким стварима је то предност, а у неким мана. Њена музика је лаганија, лакша за прогутати, али некада, као нпр. у пјесми Syrup and Honey оно подрхтавање гласа удара по џигерицама. Мени се највише свиђа Serious, Stepping Stone, Warwick Avenue и још нека, тамо при крају. А пјесме Syrup and Honey и Distant Dreamer готово увијек прескачем.
Иначе, слажем се са тим жанровским "бркањем" мејнстирма - ево рецимо албум Роберта Планта и Алисон Краус је исто тако један жанровски врло чудновата ствар, а како чујем, пушта се ширим народним масама. Иначе, веома ми се свиђа албум. Ето, толико од мене. :-)

Stefan је рекао...

Drago mi je da si nastavila sa komentarima, jer su zaista dobri. Meni je simpaticno sto Duffy porede sa Dusty Springfield, sto je blize poredjenje nego sa Ejmi, ali i teze za opravdati. Slazem se da je to sto ih ne treba porediti negdje prednost a negdje mana, ali slazemo se (valjda) da obe imaju po nesto zanimljivo da ponude. Cuo sam ovih dana komentare za Duffy "a to je ona sto je blijeda kopija Ejmi" sto je prilicno bezveze, al dobro. Ja se nadam da ce mejnstrim i dalje da se "brka" jer time smo svi na dobitku

Анониман је рекао...

[B]NZBsRus.com[/B]
Dismiss Slow Downloads Using NZB Downloads You Can Hastily Search High Quality Movies, Console Games, MP3s, Applications and Download Them @ Dashing Rates

[URL=http://www.nzbsrus.com][B]NZB Search[/B][/URL]